Taide tuo munuaispotilaille iloa, lohtua ja toivoa

24/04/2017

Testamenttilahjoitus mahdollisti Veden tarinoita -teossarjan hankinnan Taysin uuteen Munuaiskeskukseen. Lahjoitusvaroilla on parannettu muutenkin potilaiden viihtyvyyttä.

Kun saavut Taysin Munuaiskeskuksen pohjakerrokseen, sinut toivottaa tervetulleeksi pronssinen Toivo-sammakko, joka istuu teräksisellä lumpeenlehdellä.

Seuraavassa kerroksessa kohtaat Hyvän alku -nimisen teoksen teräksiset juurakot ja lasiset vesipisarat, ja jos nouset vielä yhden kerroksen ylöspäin, voit istahtaa hetkeksi Toivon lähteen reunalle.

Teokset ovat osa Veden tarinoita -kokonaisuutta, jonka taiteilija Markku Salo suunnitteli juuri näihin, syksyllä 2015 valmistuneisiin Taysin E-rakennuksen tiloihin yhdessä pääarkkitehti Markus Aaltosen kanssa. Teoksille toteutettiin jo talon rakennusvaiheessa omat sisennyksensä ja valaistuksensa.

osastonylilääkäri Heikki Saha
Osastonylilääkäri Heikki Saha taustallaan teos Hyvän alku.

– Emme halunneet vain rakentaa taloa ja tuoda tauluja seinälle. Täällä taide on osa rakennusta, kertoo munuaispoliklinikan osastonylilääkäri Heikki Saha, joka on selvästi ylpeä projektin lopputuloksesta.

Ilman lahjoitusvaroja teoskokonaisuutta olisi kuitenkin ollut vaikea toteuttaa. Hankkeen mahdollisti testamenttilahjoitus, jonka munuaispoliklinikka sai pitkäaikaiselta potilaalta ja tämän puolisolta.

Monet potilaat käyvät täällä dialyysihoidossa, jossa verestä poistetaan kuona-aineita ja ylimääräistä nestettä, kun potilaan omat munuaiset eivät siihen enää kykene. Hoito on tiivistä ja pitkäaikaista: potilaat käyvät dialyysissa kolmesti viikossa, usein vuosien ajan.

– Tavoitteena on, että taide tuottaa potilaille iloa, lohtua ja toivoa, Heikki Saha kiteyttää.

Televisioita, peittoja ja virkistystoimintaa

Paitsi taidetta, lahjoitusvaroilla on hankittu Munuaiskeskukseen myös paljon muuta, mikä parantaa potilaiden viihtyvyyttä.

Yksi dialyysihoito kestää 4-5 tuntia, joten monet kaipaavat sen ajaksi jotakin ajanvietettä. Lahjoitusvarojen ansiosta jokaiselle potilaspaikalle saatiin oma televisio ja kuulokkeet. Niiden avulla potilaat voivat katsella mieliohjelmiaan muita häiritsemättä.

Televisioita on hankittu myös eri puolilla Pirkanmaata sijaitseviin Taysin satelliittiyksiköihin, joissa potilaat käyvät saamassa dialyysihoitoa.

Munuaiskeskuksen odotustiloihin on hankittu tavallista korkeampia, käsinojallisia tuoleja, jotka helpottavat iäkkäämpien asiakkaiden nousua tuolista. Lisäksi potilaille on ostettu hieman tavallista parempia patjoja, peittoja ja tyynyjä sekä äänikirjoja ja DVD-soittimia.

– Periaatteena on, että lahjoitusvaroilla ei hankita perustavaroita, joita ostaisimme muutenkin, vaan jotain vähän spesiaalia, Heikki Saha kuvailee.

Lahjoituksia käytetään myös henkilökunnan virkistymiseen ja koulutukseen. Dialyysiosaston hoitajia käy esimerkiksi vuosittain alan kongressissa Euroopassa. Tämäkin hyödyttää lopulta osaston potilaita, jotka saavat mahdollisimman hyvää ja ajantasaista hoitoa.

Teksti ja kuva: Virpi Ekholm