Tays tukisäätiön uusi hallituksen puheenjohtaja Hanna Laine

25/09/2023

”Hoidot kehittyvät lahjoittajien ansiosta”

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallituksen varapuheenjohtaja, lähihoitaja Hanna Laine sai keväällä mieluisan tehtävän, kun hänet valittiin Tays tukisäätiön hallituksen puheenjohtajaksi.

− Lahjoitusvaroilla saadaan valtavasti aikaan, säätiöllä on merkittävä tehtävä hoitojen ja palvelujen kehittämisen tukijana. On hienoa olla mukana tällaisella aitiopaikalla, hän sanoo.

Tays tukisäätiö on jakanut vuosittain noin miljoona euroa rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, hoitojen ja palvelujen kehittämiseen, sairaalan viihtyisyyteen ja henkilökunnan osaamiseen Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Hyvinvointialueen myötä säätiön toiminta laajenee.

Esimerkiksi kaikki hyvinvointialueelle suunnatut testamenttilahjoitukset kulkevat jatkossa säätiön kautta. Samoin säätiön jakamaa tutkimusrahoitusta tieteelliseen tutkimukseen voivat tulevaisuudessa hakea kaikki hyvinvointialueen tutkijat.

Syksyn 2023 mittaan on tarkoitus tehdä tarkemmin päätöksiä siitä, miten säätiön toiminta muulta osin laajenee Taysista koko hyvinvointialueelle.

− Näkemykseni on, että hyvin vahvasti. Yliopistollisen sairaalan ansiosta Pirkanmaalla on mahdollisuus olla kansallinen ja kansainvälinen edelläkävijä tieteellisessä tutkimuksessa ja hoitojen kehittämisessä. Kun saamme tähän mukaan koko hyvinvointialueen, kokonaisuus on entistä vahvempi, Laine sanoo.

Hoitotyöstä ymmärrystä politiikkaan

Laine työskentelee lastenhoitajana esiopetuksessa Kangasalla. Lisäksi hänellä on vankka 20-vuotinen tausta luottamustehtävistä kunta- ja maakuntatasolta, nykyään hän toimii muun muassa hyvinvointialueen aluehallituksen varapuheenjohtajana ja Kangasalan kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Käytännön hoitotyön ja politiikan roolit tukevat toisiaan.

Lähihoitajana tiedän, miten paljon pienilläkin kehitysaskelilla on merkitystä työarjessa. Jokainen parannus auttaa jaksamaan töissä vähän paremmin ja tuo pikkuisen lisää motivaatiota.

Samalla tavalla hyvinvointialuetta on Laineen mukaan rakennettava maltilla pala kerrallaan. Aluehallituksen silmillä katsottuna juuri nyt suurimmassa kehityksen myllyssä pyörivät päivystys, kotisairaalatoiminta, lähisairaalat ja sähköiset palvelut.

− Moni asia on hyvin eikä palveluissa ole tapahtunut pahaa notkahdusta. Paljon on silti myös korjattavaa, erityisesti henkilökunnan saatavuudessa. Siinäkin auttaa se, että ihmiset kokevat voivansa kehittää työtään ja elää ajan hermolla.

Taidekokoelma hyvissä käsissä

Tieteellisen tutkimuksen sekä hoitojen ja palvelujen kehittämisen lisäksi tukisäätiö tukee henkilöstön koulutusta sekä toimipaikkojen viihtyisyyttä. Säätiö omistaa kiinteistöjä ja sijoituksia sekä vuokraa asuntoja henkilöstölle.

Sijoituksista kertyy varoja, joiden ansiosta rahoitusta voidaan jakaa vuosittain enemmän kuin on saatu lahjoituksia. Hyvinvointialueelle siirryttäessä myös mittava Raimo Anttilan taidekokoelma siirtyi Tays tukisäätiön hallinnoitavaksi Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä.

Laine toimii uudessa roolissaan myös taidetoimikunnan puheenjohtajana.

− Taide tuo toimipaikkoihimme kauneutta ja mielenkiintoista katseltavaa. Kartutamme kokoelmaa ja pidämme siitä hyvää huolta jatkossakin. Ympäristö vaikuttaa tutkitusti myös toipumiseen.

Hanna Laine
Hanna Laine