Punkyhtye Karanteenin solistina tunnettu Hate Konttinen halusi tehdä jotakin hyvää ja kutsui muusikkotuttavat koolle. Hyväntekeväisyyskiertuetta varten syntyi ammattimuusikoiden kokoonpano Tukilaivue, joka keräsi Taysin lasten ja nuorten psykiatrialle merkittävän lahjoituspotin.
Koira ei pääse karvoistaan, kun punkhenki on kuulunut elämään vuosikymmenien ajan. Niinpä ei päässyt punkyhtye Karanteenin solistina tunnettu Hate Konttinenkaan ajatuksestaan tehdä jotakin yhteiskunnallisesti vaikuttavaa.
− Kun rupesin suunnittelemaan hyväntekeväisyyttä, olin itsekin sairaalassa ja lastenpsykiatria tuli ensimmäisenä mieleen. Siellä on niin paljon asioita pielessä lapsella ja nuorella itsellään sekä lisäksi kinkkinen tilanne, kun jonot ovat pitkät ja hoitajista pulaa, hän sanoo.
Kovin montaa puhelua Haten ei tarvinnut soittaa, kun Tukilaivue oli kasassa: kitaristeina Kari ”Kalle” Kääriäinen ja Jari ”Jakki” Nieminen, bassossa Jouni ”Kara” Karapalo sekä rummuissa Kari Holm ja Reijo ”Repa” Vesala. Lisäksi ison panoksen keikoilla ovat antaneet nimekkäät muusikot Pauli Hanhiniemi, Jussi Selo, Heikki Salo, Anton Äikäs ja Maria Emilia.
Musiikilla on terapeuttinen voima
Yksi keikoista soitettiin reilu vuosi sitten syksyllä Kuokkalan Nesteellä Lempäälässä, autonpesuhallissa, koska elettiin korona-aikaa ja osui kohdalle varsin sateinen ja harmaa päivä. Lisäksi muusikot keikkailivat hyvän asian puolesta Ravintola Telakalla ja Vastavirta-Klubilla Tampereella sekä Walter´s Pubissa Pirkkalassa.
Lippaaseen kertyneet pääsylipputulot lahjoitettiin lyhentämättöminä Tays tukisäätiölle ja keräykseen osallistui myös yrityksiä. Lahjoituksen vastaanottanut osastonhoitaja Riikka Hynynen nuorisopsykiatrian poliklinikalta kertoo, että lahjoitusvarat käytetään toiminnallisten ryhmien tarpeisiin.
− Tänä syksynä nuorisopsykiatrialla on pyörinyt aiemmin saaduilla lahjoitusvaroilla esimerkiksi bändiryhmä. Lisäksi suosittuja ovat muun muassa ilmajooga- ja kiipeilyryhmät, hän sanoo.
Haten muusikontaipaleella yhteiskunnallinen vaikuttaminen on ollut mukana Karanteeni-yhtyeen ensimmäisestä singlestä lähtien. Vuonna 1978 julkaistu Sex Pistols -käännös Kaljupäinen gangsteri otti kantaa presidentti-instituutioon. Hyväntekeväisyyttä Hate on tehnyt myös esimerkiksi asunnottomien hyväksi.
− Musiikki, sillä on valtava terapeuttinen voima, joka toimii silloinkin, kun ei pysty sanoilla kertomaan ahdistuksestaan. Musiikkia soisi tulla lisää myös sairaalaan, hän toivoo.
Lämmin kiitos lahjoituksesta!
Katso video Yle Areenasta (3 min.)