Kansainvälinen säätiöpäivä 30.9.2022

30/09/2022

Vuosittaista kansainvälistä säätiöpäivää vietetään tänä vuonna 30.9.2022. Suomalaiset apurahasäätiöt jakavat joka vuosi satoja miljoonia euroja apurahoja muun muassa lukuisten tieteenalojen tutkijoille sekä taiteen ja kulttuurin tekijöille.

Säätiöiden varallisuus on karttunut yksityishenkilöiden ja yhteisöjen testamenttien ja lahjoitusten sekä näiden lahjoitusten tuottojen turvin.  Säätiöillä on yhteinen kattojärjestö Säätiöt ja rahastot ry, johon kuuluu 217 jäsentä.

3 faktaa säätiöistä

1. Yli puoli miljardia euroa yhteiseksi hyväksi joka vuosi

Vuonna 2021 Säätiöt ja rahastot ry:n jäsenet rahoittivat tiedettä 269 miljoonalla eurolla, taidetta 79 miljoonalla eurolla ja muuta yhteiskunnan kehittämistä ja kansalaisten hankkeita 168 miljoonalla eurolla. Säätiöt ylläpitävät lisäksi tutkimuslaitoksia, museoita ja residenssejä, kartuttavat taidekokoelmia sekä toteuttavat omia hankkeita.

2. Säätiöiden tuki on monille aloille elintärkeää 

Ylivoimaisesti eniten tukea säätiöiltä saivat lääke- ja terveystieteet, 88 miljoonaa euroa. Summa on merkittävä, kolmannes alan kaikista tutkimusmenoista. Kun valtion ja kotimaisten yritysten tutkimusrahoitus alalle on laskenut, lääketieteellinen tutkimus on yhä enemmän säätiörahoituksen varassa. Säätiöiden tuki kansalaisyhteiskunnalle on myös tärkeämpi ja monipuolisempi kuin yleisesti tiedetään.

3. Tieteelle yli 5 miljardia euroa, tuki taiteelle kasvaa

Suomalaiset säätiöt ovat tukeneet tiedettä ja tutkimusta yhteensä yli 5 miljardilla eurolla itsenäisyytemme aikana. Seuraavan 10 vuoden aikana yksityisten apurahoittajien on arvioitu tukevan tiedettä 3 miljardilla eurolla. Säätiöiden tuki taiteelle on myös kasvanut reilussa vuosikymmenessä huomattavasti.