Kronholmin säätiöltä merkittävä lahjoitus Taysin syöpätutkimukselle

23/09/2022

Kun halutaan kehittää ja tehdä muutoksia, tarvitaan siihen myös varoja. Tämä on ohjenuora, jonka mukaan toimitusjohtaja Kalevi Kronholm on vuosikymmenten saatossa kasvattanut omasta teollisuusalan yrityksestään kansainvälisesti merkittävän alansa toimijan.

− Tilanne on varmasti sama, kun lähdetään tekemään lääketieteellistä tutkimusta. On tärkeää, että kehittäjät tietävät, että työ voidaan viedä loppuun saakka, hän sanoo.

Telma ja Kalevi Kronholmin säätiö kantoi oman kortensa tutkimuksen ja hoidon hyväksi lahjoittamalla Tays tukisäätiölle 60 000 euroa. Lahjoituksesta 50 000 euroa osoitettiin syöpätutkimukselle ja 10 000 euroa syöpäpotilaiden potilashotelliyöpymisten tukemiseen.

Kronholm on itsekin sairastanut kaksi syöpää, joten lahjoitus ohjautui läheltä nähtyyn tarpeeseen.

− Totesimme vaimoni Telman kanssa viitisen vuotta sitten, että nyt kun varallisuutta on kertynyt, sillä voisi tehdä jotain hyvää. Siksi perustimme säätiön. Olkoonkin, että tutkijoille jaetut summat ovat pieniä, niistä toivottavasti tulevat polvet hyötyvät, hän sanoo.

Lahjoitus jaettiin Taysissa neljälle eri tutkijalle: neurokirurgi Joonas Haapasalolle aivokasvaintutkimukseen, urologi, osastonylilääkäri Antti Kaipialle penissyöpätutkimukseen, urologian professori Teemu Murtolalle eturauhasyöpätutkimukseen ja syöpätautien erikoislääkäri, professori Pia Österlundille suolistosyöpätutkimukseen.

Syövänhoidon vastuualuejohtaja Maarit Bärlund uskoo, että useammalle tutkijalle jaettuna lahjoitus kasvaa moneen suuntaan korkoa.

− Lääketieteellinen tutkimus on pitkäjänteistä työtä, jota tutkijat tekevät yleensä useiden erilaisten rahoitusten turvin ja lääkärintyönsä ohessa. Siinä kokonaisuudessa pienet rahoitukset toimivat ponnahduslautoina isoille eli kaikki osaset yhdessä vievät tutkimusta harppauksin eteenpäin, Bärlund sanoo.

Kiitos lahjoituksesta! Vas. vastuualuejohtaja Maarit Bärlund ja ylihoitaja Kaija Leino Taysin syöpätaudeilta, Erkki Uitti, Kalevi Kronholm ja Lasse Sinisalo Telma ja Kalevi Kronholmin säätiöstä sekä asiamies Heikki Oksa Tays tukisäätiöstä.