Ultraäänilaitteen hankinta verisuonikirurgian ja toimenpideradiologian keskukselle toteutuu lahjoituksen avulla

07/01/2020

Tampereen tataariseurakunta teki merkittävän lahjoituksen verisuonikirurgian ja toimenpideradiologian keskukselle ultraäänilaitteen hankintaa varten. Lahjoituksen kävi luovuttamassa 12.11.2019 seurakunnan puheenjohtaja Vahit Wafin.

Tampereen tataariseurakunta lahjoitti 30 000 euroa Tampereen yliopistollisen sairaalan verisuonikirurgian ja toimenpideradiologian keskukselle ultraäänilaitteen hankintaa varten. Keskuksessa työskentelevän erikoislääkäri Damir Vakhitovin kautta yhteisö sai tietää uuden ultraäänilaitteen tarpeesta ja päätti tehdä lahjoituksen laitteen hankkimiseksi Taysin yksikköön. Keskuksessa tutkitaan ja hoidetaan verenkiertosairauksia, kaula-, solis- ja sisäelinvaltimoiden ahtaumia, aortan ja muiden valtimoiden pullistumia sekä laskimoiden vajaatoimintaa sairastavia potilaita. Toimenpideradiologiassa potilaan taudinmäärityksen ja hoidon apuna käytetään kuvantamislaitteita, varjoaineita sekä katetreja ja muita toimenpideradiologisia välineitä. Tampere on merkittävä erikoislääkäreiden kouluttaja ja uusi laite tukee hienosti myös tätä toimintaa. Lisäksi Taysin yksikössä tehdään laadukasta kansainvälisestikin huomioitua tutkimustyötä.

Suomen tataariyhteisö on syntynyt 1800-luvun lopulla, tataarien muuttaessa keski-Venäjältä Suomeen. Tataarit asettuivat asumaan lähinnä Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle ja alusta lähtien he ovat toimineet mm. kaupan alalla. Tataariyhteisössä on jäseniä noin 800 ja heistä suurin osa asuu tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla, Tampereella heitä asuu noin 130 henkilöä. Tampereen tataariseurakunta on perustettu vuonna 1943.

 

IMG 5445
Tampereen tataariseurakunnan lahjoituksen kävi luovuttamassa seurakunnan puheenjohtaja Vahit Wafin (kuvassa toinen oikealta). Lahjoituksen vastaanottivat Tays tukisäätiön asiamies Heikki Oksa, professori, ylilääkäri Niku Oksala, ylilääkäri Veli-Pekka Suominen, palvelupäällikkö Päivi Stenberg sekä erikoislääkäri Damir Vakhitov.