Oma sairaus sai Jarmo Toukolan lahjoittamaan syöpätutkimukseen

01/11/2019

Sahalahtelaisen Jarmo Toukolan 70-vuotisjuhlia vietettiin elokuun alussa syöpähoitojen keskellä. Syntymäpäivälahjaksi hän toivoi lahjoituksia Tampereen yliopistollisen sairaalan syöpätutkimuksen hyväksi. Hän toivoo, että voi omalta pieneltä osaltaan auttaa tutkimusta eteenpäin, jotta syöpähoidot olisivat tulevaisuudessa entistäkin parempia ja tehokkaampia.

Viime vuoden elokuussa Kangasalan Sahalahdella asuva Jarmo Toukola sai ikäviä uutisia: häneltä oli löytynyt haimasyöpä, joka oli lähettänyt etäpesäkkeitä maksaan. Salakavala sairaus oli aiheuttanut miehelle vatsaoireita ja väsymystä, ja verikokeissa kohonneet maksa-arvot johtivat lisätutkimuksiin ja diagnoosiin.

Tämän vuoden elokuussa vietettiin Toukolan 70-vuotisjuhlia. Syntymäpäivälahjaksi hänellä oli vain yksi toive: lahjoitus Tampereen yliopistollisen sairaalan syöpätutkimuksen hyväksi.

– Toivon, että voin omalta pieneltä osaltani auttaa tutkimusta eteenpäin, jotta syöpähoidot olisivat tulevaisuudessa entistäkin parempia ja tehokkaampia, hän perustelee.

Toukolan syntymäpäiväkeräys tuotti hienon tuoton, yhteensä 8 200 euroa. Tämä summa on nyt lahjoitettu syöpätutkimukseen Taysin tukisäätiön kautta.

– Hyväntekeväisyyskohteita löytyisi toki maailmalta paljon. Halusin kuitenkin antaa tukeni paikallisella tasolla, pirkanmaalaisten potilaiden hyväksi, Toukola miettii.

Tukea perheeltä ja ystäviltä

Kolmen viikon välein Jarmo Toukola käy Tampereen yliopistollisessa sairaalassa solunsalpaajahoidossa. Mukana reissuilla on rakas vaimo Helena Toukola.

– Poliklinikan hoitajat ovat aina ihania ja ystävällisiä. Vaikka heillä on varmasti kiirettä, he eivät näytä sitä meille, Helena Toukola kiittelee.

Tukena raskaiden syöpähoitojen aikana ovat olleet paitsi vaimo ja kaksi aikuista lasta perheineen, myös lukuisat hyvät ystävät.

Vanha kalastusporukka on pitänyt tiiviisti yhteyttä, soittanut ja kysellyt kuulumisia. Iloa arkeen tuovat myös neljä kouluikäistä lastenlasta, jotka soittelevat papalle ja tulevat yökylään.

Jarmo Toukola ei ole salaillut sairauttaan, vaan on kertonut siitä avoimesti kaikille.

– Olen kokenut hyväksi asiaksi, että sairaudesta voi puhua. Ystävienkään ei tarvitse kierrellä ja kaarrella, vaan he voivat kysyä suoraan, miten nyt menee, hän pohtii.

Jarmo ja Helena Toukola lahjoittivat syntymäpäiväkeräyksen tuoton Taysin syöpätutkimukseen.

”Kippoja ja kappoja” on jo riittävästi

Jarmo ja Helena Toukola suosittelevat muillekin pyöreitä vuosia täyttäville syntymäpäivälahjoitusten keräämistä tarkoitukseen, joka on lähellä omaa sydäntä.

”Kippoja ja kappoja” on useimmilla kaapeissa yllin kyllin, eikä matkakassaakaan tarvitse enää tässä iässä kerryttää.

– Vieraatkin olivat tyytyväisiä, kun heidän ei tarvinnut pohtia, mitä he hankkisivat lahjaksi. Kaikille tuli hyvä mieli siitä, että lahjoitukset menivät hyvään tarkoitukseen, Helena Toukola hymyilee.

Idea syntymäpäiväkeräyksestä ei ollut perheessä uusi. Jarmo Toukolan 60-vuotisjuhlissa vierailta pyydettiin lahjoituksia paikalliselle veteraaniyhdistykselle, jonka toiminnassa hän oli mukana.

Tällä kertaa syöpätutkimus oli lahjoituskohteeksi luonteva valinta, koska kulunut vuosi on antanut omakohtaisen kokemuksen sairaudesta. Jarmo Toukola voi nyt melko hyvin, mutta hoidot jatkuvat.

– Tiedän, millainen sana syöpä on, kun se tulee omalle kohdalle, hän kiteyttää.

Kodin seinällä elokuisista syntymäpäivistä muistuttavat lastenlasten tekemät kortit, joissa onnitellaan 70-vuotiasta pappaa.

Koko perhe toivoo papalle vielä useita syntymäpäiväjuhlia.

Teksti: Virpi Ekholm