Uutta toivoa lapsille, joita tavanomaiset lääkkeet eivät auta

03/07/2017

Lääketutkimuskeskus PeeTUn tavoitteena on, että vaikeasti sairaiden lasten ei tarvitse matkustaa tutkimushoitoon ulkomaille, vaan hoito voidaan toteuttaa kotimaassa, omalla äidinkielellä ja tutussa ympäristössä.

Lasten syöpätautien hoito on kehittynyt niin, että jo neljä viidestä syöpään sairastuneesta lapsesta voidaan parantaa.

Kuitenkaan yhdellä viidestä syöpä ei parane tavanomaisilla hoidoilla. Silloin voidaan ehkä kokeilla lääkehoitoa, jonka tehoa ja turvallisuutta vasta tutkitaan lapsilla.

Nyt näitä varhaisen vaiheen lääketutkimuksia pyritään saamaan Taysin lastenklinikkaan, jonne perustettiin vuoden 2017 alussa Suomen ensimmäinen lasten varhaisvaiheen kliinisiin lääketutkimuksiin keskittyvä tutkimuskeskus PeeTU. Tarkoituksena on, että keskus palvelee koko Suomen lapsipotilaita.

osastonylilääkäri Olli Lohi
Osastonylilääkäri Olli Lohi vastaa PeeTUn toiminnasta Taysissa.

– Toiminta perustuu siihen, että meillä on potilaita, joita ei voida auttaa riittävästi nykyisillä hoidoilla. Sen sijaan, että lähettäisimme näitä lapsia ulkomaille saamaan tutkimusvaiheessa olevaa hoitoa, voimme tarjota hoitoja täällä, omalla äidinkielellä ja tutussa terveydenhuoltoympäristössä, kertoo lasten veri- ja syöpätautien yksikön osastonylilääkäri Olli Lohi, joka vastaa PeeTUn toiminnasta.

Lohi huomauttaa, että tutkimushoitoja saavat lapset ovat usein jo saaneet paljon syöpähoitoja. Matkat ulkomaille voivat silloin osoittautua liian rankoiksi. Senkin vuoksi on hyvä, että varhaisen vaiheen lääketutkimuksia voidaan toteuttaa Suomessa.

– Nämä tutkimukset kerryttävät myös osaamista Suomeen. Olemme mukana lääkehoitojen kehityksen eturintamassa, hän kuvailee.

Tutkimukset vaativat erikoisosaamista

Tulevaisuudessa keskuksessa on tarkoitus toteuttaa myös muita kuin syöpälääketutkimuksia. Siellä voidaan tutkia esimerkiksi reuman, diabeteksen tai suolistosairauksien uusia lääkkeitä, joiden käytöstä lapsilla ei ole vielä riittävästi tietoa.

Kaikille tutkimuksille on yhteistä, että niissä käytetään lääkeaineita, joiden tehoa, turvallisuutta ja oikeaa annostusta lapsilla vasta selvitetään. Potilasmäärät ovat silloin pieniä, mutta tutkimukset vaativia.

– Meidän pitää olla tavallista enemmän varuillamme, tuleeko lääkkeistä yllättäviä haittavaikutuksia. Tutkimusten tulee olla huolella suunniteltuja, koordinoituja ja kontrolloituja, jotta tulokset ovat varmasti luotettavia. Tämä kaikki edellyttää erikoisosaamista, Olli Lohi toteaa.

Valitettavasti kaikki potilaat eivät saa tutkimuslääkkeistäkään apua. Tämä kerrotaan avoimesti perheille, kun he harkitsevat osallistumista tutkimukseen.

– Emme voi luvata, että tutkittava lääke auttaa juuri tätä potilasta. Tutkimukseen osallistuminen ei ole silti koskaan turhaa, sillä se vie eteenpäin tietämystämme lääkehoidoista, Lohi huomauttaa.

Toiminta käynnistyi lahjoitusvaroilla

Lasten lääketutkimuskeskus PeeTUn toiminta saatiin käyntiin lahjoitusvaroilla, jotka on osoitettu Tampereen yliopistollisessa sairaalassa toteutettavaan kliiniseen tutkimukseen. Näitä lähinnä testamenttilahjoituksina saatuja varoja hallinnoi Taysin tukisäätiö.

– Mielestäni tämä on erinomainen lahjoitusvarojen käyttökohde. Luomme uutta, mutta samalla hyöty tulee suoraan potilaille, Olli Lohi kiteyttää.

Taysin tukisäätiön lisäksi PeeTUn toimintaa tukee Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiö. Rahoitusta saadaan myös lääketeollisuudelta, jonka kehittämiä lääkkeitä keskuksessa tutkitaan.

Aluksi keskuksessa työskentelee yksi tutkimushoitaja ja osa-aikainen tutkijalääkäri. Myöhemmin, kun tutkimuksia saadaan keskukseen lisää, myös henkilökunnan tarve lisääntyy.

Teksti ja kuva: Virpi Ekholm