Kiitos lahjoituksesta: Ikaalisten kauppalan VPK kipinöi hyvää vielä eläkepäivillään

02/06/2022

Ei olisi Ikaalisten kauppalan baari ollut loistossaan eikä kylän tansseissa pantu jalalla koreasti ilman talkoolaisia, jotka vuosikymmenten saatossa laittoivat asiat tapahtumaan. Ikaalisten vapaaehtoinen palokunta on pitkän historiansa aikana tehnyt roppakaupalla muita hyviä tekoja sen lisäksi, että he ovat pelastaneet rakennuksia, eläimiä ja ihmishenkiä liekeistä ja muilta vaaroilta. Nyt toiminta on lakkautettu, mutta hyvät teot jatkuvat: yhdistys lahjoitti Tays tukisäätiölle 38 000 euroa käytettäväksi lapsipotilaiden hyvinvoinnin parantamiseen.

Viljankeruuta, remonttitalkoita, torvensoittoa ja muuta hyödyllistä askaretta − vapaaehtoistyö oli Ikaalisten vapaaehtoisen palokunnan jäsenille elämäntapa, joka kokosi kaveriporukan yhteen hyvää tekevän työn ja huvin äärelle.

Alkuperäiseltä nimeltään Ikaalisten kauppalan vapaaehtoinen palokunta on yksi Suomen vanhimmista vapaapalokunnista, joka aloitti toimintansa vuonna 1883. Moni liittyi poikaosastoon jo 12-kesäisenä pojankloppina, jolloin viikoittaisissa harjoituksissa opiskeltiin palomiestyön alkeita sekä tehtiin tikas- ja letkuharjoituksia.

Monta kertaa koulutunti keskeytyi tai morsian jäi lehdelle soittelemaan, kun sireeni Kauppalan baarin katolla ulvahti soimaan ja pojille tuli lähtö miesten avuksi. Vaaratilanteita syntyi ja vaatekertoja tärvääntyi käyttökelvottomaksi, jotta ihmiset, eläimet ja rakennukset saatiin turvattua.

Lahjoitus osoitetaan lastentaudeille, lastenpsykiatrialle ja nuorisopsykiatrialle

Vielä 1980- ja 1990-lukujen taitteeseen asti Ikaalisten vapaaehtoinen palokunta teki aktiivisesti päivystyksiä ja pelastustehtäviä, kunnes siirtyi vähitellen viettämään aktiivisia eläkepäiviä.

Yhteinen hyvä, se on ollut vapaaehtoisen palokunnan henki ja kipinä niinä kaikkina vuosikymmeninä, kun se on elänyt. Yhteisin ponnistuksin talkootyön väkevällä voimalla hankittiin toiminnalle myös rahoitusta, jotta kalusto saatiin pidettyä kunnossa.

Talkooporukka osti, kunnosti ja myi kiinteistöjä, purki vanhoja taloja, järjesti tansseja sekä keräsi lahjoituksia, kuten viljaa ja muuta rahanarvoista. Olipa vanhojen asiakirjojen mukaan joku lahjoittanut yhdistykselle jopa kukon koppeineen.

Tays tukisäätiölle antamansa 38 000 euron lahjoituksen yhdistys halusi osoittaa lapsille ja nuorille, joissa he näkevät tulevaisuuden ja jotka ovat maailmantilanteen vuoksi joutuneet viime vuosina kokemaan raskaita aikoja.

Tällä perusteella lahjoitus osoitetaan Taysin lastentautien sekä lasten- ja nuorisopsykiatrian yksiköille. Yksiköt tekevät Tays tukisäätiön hallitukselle esityksen tarpeidensa mukaisesta käyttökohteesta, jonka jälkeen tukisäätiö tekee rahoituspäätöksen.

 

Teksti: Anne Kohtala