Kissantassun asukkailla on kissanpäivät

23/07/2018

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin henkilökunnalle suunnatut vuokra-asunnot ovat tärkeä henkilöstöetu, korostavat asukasaktiivi Anita Niemelä ja isännöitsijä Jukka Turunen. Asunnot omistaa nyt Tays tukisäätiö.

Kun uusi työntekijä aloittaa työt Tampereen yliopistollisessa sairaalassa ja muuttaa Tampereelle toiselta paikkakunnalta, uuden kodin on usein löydyttävä nopeasti. Vuokra-asunto voi silloin järjestyä vaivattomasti sairaanhoitopiirin henkilökunnalle suunnatuista kiinteistöosakeyhtiöistä.

Kiinteistö Oy Kissantassu, Kiinteistö Oy Solkikadun Kissantassu ja Kiinteistö Oy Kissanmaan Y-talo käsittävät yhteensä yli 600 asuntoa kuudessa kohteessa Tampereella ja Nokialla. Erilaisiin elämäntilanteisiin löytyy erikokoisia asuntoja.

Solkikadun Kissantassu
Solkikadulla asuu paljon lapsiperheitä, joten pihan leikkipuisto on ahkerassa käytössä.

– Jos perhe kasvaa tai pienenee, asuntoa voi myös vaihtaa joko saman talon sisällä tai toisessa kohteessa, kertoo Solkikadun Kissantassun asukas, kiinteistöosakeyhtiön hallituksen jäsen Anita Niemelä.

Niemelä asui itsekin ensin toisessa kohteessa Kissanmaankadulla, josta hän muutti vuonna 2006 Kaukajärvelle Solkikadulle. Täällä hän pääsi tyttärensä kanssa hieman isompaan, juuri kauniiksi remontoituun kotiin, josta on helppo kulkea työpaikalle Tays Keskussairaalaan.

Niemelän mukaan Kissantassu on todella hyvä paikka asua.

– Asunnot ovat viihtyisiä ja hyvässä kunnossa. Asunnoista ja ympäristöstä pidetään hyvää huolta, hän kiittelee.

Isännöitsijä Jukka Turunen ja asukasaktiivi Anita Niemelä
Solkikadun Kissantassun pihamaalla on hieno uusi kesäkeittiö, jota asukkaat voivat käyttää vapaasti. Isännöitsijä Jukka Turunen ja asukasaktiivi Anita Niemelä kertovat, että asunnoista ja ympäristöstä pidetään täällä hyvää huolta.

Koska asuntojen ei ole tarkoitus tuottaa voittoa, vuokrat on voitu pitää hyvin kohtuullisina. Tuotot käytetään asuntojen ja kiinteistöjen huoltoon ja kunnostukseen, kertoo isännöitsijä Jukka Turunen.

– Teetimme hiljattain asukastyytyväisyyskyselyn jokaiseen taloon. Eri kysymysten keskiarvo oli asteikolla 0-5 yli 4, mikä on hieno tulos. Oli mukava itsekin todeta, että asukkaat tykkäävät, Turunen hymyilee.

Tärkeä henkilöstöetu ja rekrytointivaltti

Pirkanmaan sairaanhoitopiirille vuokra-asunnot ovat merkittävä henkilöstöetu ja rekrytointivaltti. Kun Tampereen yliopistolliseen sairaalaan houkutellaan töihin alansa huippuammattilaisia, edullinen ja hyvällä paikalla sijaitseva asunto voi ratkaista kisan Tampereen hyväksi.

– Asukaskunta jakautuu kahteen ryhmään. Toiset viihtyvät täällä vuosikausia, toiset taas ottavat asunnon vähäksi aikaa ja etsivät sitten oman, Anita Niemelä kertoo.

Päivystysvelvollisille työntekijöille ja erikoistuville lääkäreille voidaan tarjota asunto Y-talosta, aivan Tays Keskussairaalan tuntumasta. Jukka Turusen mukaan talossa pyritään aina pitämään yksi tai kaksi asuntoa tyhjillään, jotta asunto saadaan tarvittaessa järjestettyä nopeasti.

Muut talot ovat sen sijaan jatkuvasti lähes täynnä.

– Keskimäärin asuntojen täyttöaste on lähes 97 prosenttia. Asunnot ovat tyhjillään lähinnä silloin, kun niissä tehdään vuokralaisen vaihtuessa remonttia, Turunen kuvailee.

Kun asuntoja vapautuu, etusijalla hakijoissa ovat Taysin työntekijät. Seuraavana jonossa ovat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin konsernin muut työntekijät.

– Jos asuntoja on vielä senkin jälkeen tyhjillään, niitä voidaan vuokrata myös ulkopuolisille. Tällä hetkellä asuntoihin riittää kuitenkin tulijoita ”talon sisältä”, Turunen kertoo.

Anita Niemelä
Anita Niemelä on työskennellyt pitkään Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johdon sihteerinä. Vuoden 2018 loppuun saakka hän työskentelee Pirkanmaan liitossa sote- ja maakuntavalmistelun parissa. Kissantassun kohteissa hän on asunut vuodesta 1999.

Kissantassu-yhtiöt on luotettava vuokranantaja

Taysin koulutussäätiö sulautui vuoden 2017 joulukuussa Taysin tukisäätiöön. Samalla koulutussäätiön omistamat kiinteistöosakeyhtiöt siirtyivät tukisäätiön omistukseen.

– Säätiö on työntekijöiden vuokra-asunnoille hyvä ja luotettava omistaja. Järjestely turvaa sen, että asunnot pysyvät tulevaisuudessakin Pirkanmaan sairaanhoitopiirin työntekijöiden käytössä, Anita Niemelä iloitsee.

Vuonna 2018 Tays tukisäätiö jakaa yli miljoonalla eurolla avustuksia Tampereen yliopistollisen sairaalan yksiköiden toimintaan sekä tutkimukseen ja henkilöstön koulutukseen. Vuokra-asuntojen ylläpitoon ei kuitenkaan käytetä lahjoitusvaroja.

Teksti ja kuvat Virpi Ekholm


Asuntoja kuudessa kohteessa

Kissanmaa
Kissanmaankatu 22-26
rakennusvuosi 1965-1968
186 asuntoa

Linnainmaa
Lahtomäenkatu 3
rakennusvuosi 1979-1982
105 asuntoa

Janka
Porttikatu 4
rakennusvuosi 1992
33 asuntoa

Kaukajärvi
Solkikatu 8
rakennusvuosi 1973-1976
126 asuntoa

Tays Keskussairaala
Y-talo, Teiskontie 35
rakennusvuosi 1963
54 asuntoa
vuokrataan pääasiassa päivystysvelvollisille työntekijöille

Sarpatti, Nokia
Sarpatintie 12
rakennusvuosi 1957-1967
117 asuntoa