Lahjoitukset tukevat nuorten toipumista

02/07/2018

Lahjoitusten avulla nuorisopsykiatrian osastoille voidaan hankkia välineitä, jotka tuovat nuorille virkistystä ja iloa. Uuteen sairaalaan on suunnitteilla myös digiseinät ja aistihuone, joissa uusin tekniikka valjastetaan nuorten hoitoon.

Psykiatriselle osastolle joutunut nuori voi joskus olla aivan lukossa. Olo on ahdistunut ja levoton ja keskustelu hoitajien kanssa tuntuu mahdottomalta.

Silloin saattaa auttaa, kun hoitaja ottaa nuoren mukaansa ruokkimaan osaston akvaariokaloja.

– Kalatkin ovat terapeuttisia eläimiä. Rauhoittavasta hetkestä akvaarion äärellä voi lähteä liikkeelle keskustelu, joka auttaa nuorta avautumaan, kuvailee nuorisopsykiatrian ylilääkäri ja vastuualuejohtaja Riittakerttu Kaltiala-Heino.

Nuorisopsykiatrian osastoilla ja poliklinikalla on useita akvaarioita, joiden vuokraus ja ylläpito kustannetaan lahjoitusvaroin. Lisäksi poliklinikan odotusaulassa on lahjoitusten avulla ylläpidetty kahviautomaatti, josta nuoret ja heidän perheensä voivat ottaa maksutta teetä, kahvia ja kaakaota.

– Pienillä asioilla, jotka parantavat viihtyisyyttä, on nuorille ja heidän perheilleen iso merkitys, Kaltiala-Heino painottaa.

taystuki 1200x630 jakokuvat akvaario
Lahjoitusten avulla nuorisopsykiatrian osastoille voidaan hankkia monia välineitä, kuten rauhoittavia akvarioita

Lahjoitusten avulla nuorille hankitaan vapaa-ajan välineitä, joita käytetään ulkoilussa, retkeilyssä ja liikunnassa. Osastoilla tarvitaan ajanvietteeksi myös erilaisia pelejä, kirjoja ja askarteluvälineitä.

Vaikka välineet tulevat virkistyskäyttöön, niillä on Kaltiala-Heinon mukaan myös terapeuttinen merkitys.

– Retket sairaalan ulkopuolelle ovat tärkeitä nuorten hoidonkin näkökulmasta. Osa nuorista on viettänyt paljon aikaa laitoksissa, eikä heillä välttämättä ole niitä tavallisen arjen taitoja, joita muilla ikätovereilla jo on, hän kertoo.

Digiseinä auttaisi rauhoittumaan

Syksyllä 2019 nuorisopsykiatrian osastot muuttavat Kaupin kampusalueelle, kun uusi lasten ja nuorten sairaala valmistuu Tays Keskussairaalan etupihalle.

Uusiin tiloihin tulee kaksi rauhoittumishuonetta, joihin suunnitellaan digitaalisia kuvaseiniä. Tätä varten kerätään lahjoituksia Lasten ja Nuorten Sairaala Tampereelle ry:n kautta. Myös Tampereen Lastenklinikan Tuki ry ja Sydämen asialla -juhlailta tukevat hanketta.

Riittakerttu Kaltiala-Heino
Riittakerttu Kaltiala-Heinoa ilahduttaa yhdistysten auttamishalu: lapsista ja nuorista välitetään, kun heillä on vaikeaa.

Joskus nuorisopsykiatrian osastoilla syntyy tilanteita, joissa nuori menettää tunteidensa ja käyttäytymisensä hallinnan ja on vaaraksi itselleen tai muille. Silloin voi olla tarpeen ohjata hänet rauhoittumaan erilleen muista.

– Haluaisimme tehdä rauhoittumishuoneista terapeuttisempia nykyaikaisten tekniikoiden avulla. Seinälle voisi laittaa esimerkiksi vaihtuvan kuvasarjan ja taustalle kuviin sopivan äänimaiseman, joka auttaisi nuorta rauhoittumaan, Kaltiala-Heino suunnittelee.

Tavoitteena on hankkia tiloihin interaktiiviset digiseinät, joita voisi ohjata sormella koskettamalla. Nuorten oman turvallisuuden vuoksi tekniikan tulee kestää myös mahdolliset rikkomisyritykset.

– Silloin, kun tiloja ei tarvita rauhoittumiseen, nuoret voisivat tehdä digiseinällä erilaisia harjoituksia oman hoitajansa kanssa. Nuori voisi myös itse pyytää päästä huoneeseen rauhoittumaan, jos hän tuntee olonsa levottomaksi, Kaltiala-Heino pohtii.

Aistihuone vie virtuaalimaailmaan

Vielä isompi hanke on aistihuone, jonka sisustamiseen Pirkanmaan rotaryklubit keräävät parhaillaan lahjoituksia.

Tavoitteena on rakentaa uusiin lasten ja nuorten sairaalan tiloihin terapeuttinen huone, jossa hyödynnetään virtuaalimaailmaa nuorten toipumisen tukemisessa.

Huone voisi tarjota rentoutumisen kokemuksia nuorelle, joka on jännittynyt ja kireä. Huoneessa voisi myös pelata hoidollisia pelejä ja harjoitella ahdistavien tilanteiden kohtaamista.

– Jos nuori kokee esimerkiksi voimakasta ahdistusta kaupungilla tai tavaratalossa, hän voisi aistihuoneessa harjoitella turvallisesti oleskelua niissä, Riittakerttu Kaltiala-Heino kertoo.

Lasten ja Nuorten Sairaala Tampereelle ry ja Pirkanmaan rotaryklubit tekevät yhteistyötä Tays tukisäätiön kanssa. Yhdistysten panoksella on todella suuri merkitys.

– Ilman heitä saisimme tyytyä paljon vähempään. Myös heidän auttamishalunsa ilahduttaa: lapsista ja nuorista välitetään, kun heillä on vaikeaa, Kaltiala-Heino kiittelee.

Teksti ja kuva: Virpi Ekholm


Lahjoita uudelle lasten ja nuorten sairaalalle: sairaalalapsillejanuorille.fi

Osallistu Aistihuone-keräykseen: aistihuone.fi