Kuohijoen pelloilla soi rock Taysin lastenpsykiatrian hyväksi

28/06/2022

Keskellä Kuohijoen kylän peltoja Pälkäneellä seisoo Kylä-Mukkulan kulttuurikeskus, jonka elokuiset bändien bileet kutsuvat joka vuosi koolle satoja festarivieraita. August Rock on hyväntekeväisyystapahtuma, joka on pitänyt perinteestään kiinni yli 20 vuotta: pääsylipputulot lahjoitetaan aina lyhentämättöminä Taysin lastenpsykiatrialle. Kiitos lahjoituksesta!

Yli 20 vuoden aikana kertynyt potti on komea: August Rock -festivaali on tukenut Taysin lastenpsykiatrian toimintaa yhteensä 62 796 eurolla.

Lauantaina 6. elokuuta järjestettävän tapahtuman järjestelyt olivat jo täydessä käynnissä, kun Arto ja Juha Tyrni sekä Marja Keskinen toivat vuoden 2021 pääsylipputulot Tays tukisäätiölle. 4 600 euron lahjoitus kulkee tukisäätiön kautta lahjoittajien toivomaan käyttöön.

Lahjoituksen vastaanottaneiden Taysin lastenpsykiatrian osastonhoitajien Pirjo Rantasen ja Elina Kampparin suunnitelmissa on tehdä hankintoja viihtyvyyden parantamiseksi.

− On tärkeää, että odotustilat ovat mukavat ja siellä on myös tekemistä. Esimerkiksi kaakaokone on monelle potilaalle kova juttu, sieltä on totuttu hakea juomat odotellessa tai käynnin jälkeen, Elina sanoo.

Bändit soittavat ilmaiseksi

August Rockissa on vuosien varrella esiintynyt noin 60 eri bändiä. Varsinaisia linjauksia musiikkigenrestä ei ole, mutta pääasiallisesti pelloilla soi rock. Tänäkin vuonna festivaalipäivän aikana lavoille nousee 5−8 kokoonpanoa ja yleisöä mahtuu mukavasti 250−300.

Bändit soittavat tapahtumassa ilmaiseksi. Tapahtumajärjestäjät kertovat, että edes roiskeläppäpizzaa ei tarjota.

− Eihän se kovin hyvä diili ole, mutta aina ne haluavat tulla, Arto hymyilee.

Tapahtuma sai aikoinaan alkunsa yhdestä keikasta, jota kyläyhdistys pyysi paikalliselta Passion-yhtyeeltä. Vuosikymmeniä rokanneessa bändissä Marja toimii yhä solistina sekä Arto rumpalina ja lyömäsoittimissa. Molemmat ovat syntyperäisiä kuohijokelaisia ja maanviljelijä Arto asuu kylällä edelleen.

Nuoresta pitäen järjestelyissä ovat olleet mukana myös Arton poika Juha, jonka vastuualuetta on toimia äänimiehenä ja hänen pikkuveljensä Anssi, jolla on oma bändi hänelläkin.

− Vaikea on enää kuvitella, miten sitä muuten voisi elokuun ensimmäisiä päiviä viettää kuin talkoilemalla, Juha toteaa.

Tapahtumapaikkana Mukkulaisen vanha tiilinavetta

Järjestelyihin osallistuu soittajat mukaan lukien noin 70 talkoolaista. Oma tarinansa on tapahtumapaikalla, jonka tarjoaa festivaalin käyttöön yksi sen kantavista voimista: Aslak Christiansson. Kylä-Mukkulan kulttuurikeskus on näyttämömestarina helsinkiläisissä teattereissa työskennelleen Aslakin ”ylisuuri kesämökki”, jonka hän osti vaimonsa kanssa ennen vuosituhannen vaihdetta.

Montaakaan vuotta ei ehtinyt kulua, kun Mukkulaisen vanhasta tilasta oli hartiavoimin syntynyt Aslak and the Eskimos -klubi anniskeluoikeuksilla sekä teatteri, jossa järjestetään muun muassa kesäteatteriesityksiä ja tanssileirejä. Alakerrassa on baari ja pikkulava, yläkerrassa isompi stage teatterikatsomoineen ja -valoineen.

Tänä vuonna osa bändeistä soittaa pihamaalla, osa sisällä. Lavalla on nähty yleensä myös Passion-yhtyeen jäseniä ja The Men -duo, jossa musisoivat Arto ja Aslak.

− Näin saattaa käydä tänäkin vuonna taikka sitten ei. Olkoon se vielä mysteeri, Arto myhäilee vieressään istuvan solistin suuntaan.

Lauantaina 6.8.2022 järjestettävän August Rockin ohjelma päivittyy tänne: https://www.augustrock.fi/ 

Taysin lastenpsykiatrian osastonhoitajat Pirjo Rantanen perhe- ja pikkulapsipsykiatrialta ja Elina Kamppari avohoidon yksiköstä ottivat kiitollisina vastaan August Rockin lahjoituksen Juha ja Arto Tyrniltä sekä Marja Keskiseltä.

 

Tekstit ja kuva: Anne Kohtala