Pienistä puroista syntyy suuri joki – mitä kaikkea lahjoitusvarat Taysissa mahdollistavat?

15/03/2019

Suomessa yliopistollisten keskussairaalojen, niin myös Taysin, toimintaa rahoitetaan julkisista varoista. Tavallisten suomalaisten sekä järjestöjen ja yritysten lahjoituksilla on kuitenkin oleellinen rooli potilaiden hoidon ja viihtyvyyden parantamisessa. Lisäksi lahjoituksin mahdollistetaan uraauurtavaa tutkimusta. Lahjoitusvaroin on perustettu Tampereelle esimerkiksi Suomen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa lasten kliinisen lääketutkimuksen keskus.

Merkittävä osa Taysin tukisäätiölle tulevista lahjoitusvaroista kanavoidaan tavalliseen sairaalatyöhön. Lahjoitusvaroilla esimerkiksi parannetaan Taysin potilaiden viihtyvyyttä. Lisäksi lahjoitusten turvin pystytään tekemään paljon hankintoja, joita ei muuten voitaisi tehdä.

− Esimerkiksi lasten syöpäosaston pienet potilaat joutuvat joskus viettämään jopa satoja päiviä sairaalassa ja pitkiä aikoja eristyksissä. Lahjoitusvaroilla tehdään lasten oloa mukavammaksi vaikkapa pelejä ja leluja hankkimalla, kertoo lastentautiopin professori, lastentautien erikoislääkäri ja keliakiatutkija Kalle Kurppa.

Yhtä lailla lahjoitusten turvin on hankittu nuorisopsykiatrian osastolle aistihuoneita ja digiseiniä tukemaan apua tarvitsevien potilaiden hoitoa. Lisäksi lahjoitusvarat mahdollistavat vaikkapa kehitysvammaisten virkistystoiminnan sekä myös entistä tehokkaamman nuorten ja aikuisten aivovammakuntoutuksen kehittämisen.

 

Lahjoituksilla uraauurtavaa tutkimusta

Toinen selkeä kohde, johon lahjoituksia ohjataan, on Taysin ja Tampereen yliopiston yhdessä tekemän tutkimustyön tukeminen. Tutkimus on tunnetusti kallista.

−On olemassa lukuisia hoitomenetelmiä, joita voitaisiin tuntuvasti kehittää, ja sairauksia, jotka vaatisivat selvästi lisää tutkimusta. Molemmissa tapauksissa rahoituksen löytäminen on hyvin usein kynnyskysymys, Kurppa painottaa.

Yksi konkreettinen tutkimuskohde, johon lahjoitusvaroja on viime aikoina suunnattu, on lasten leukemian hoitoa parantamaan pyrkivä tutkimus. Tällä hetkellä lasten leukemian hoito on erittäin vaativaa. Vaikka sairauden hoitotulokset ovat parantuneet merkittävästi, raskailla hoidolla on paljon haittavaikutuksia.

−Tutkimustyön konkreettisena tavoitteena on löytää sellaisia hoitokeinoja, joiden avulla hoitoa saataisiin täsmällisemmäksi ja näin myös hoidon haittavaikutukset pienenisivät ja hoitotulokset parantuisivat.

taystuki 1200x630 jakokuvat PeeTU
Suomen ensimmäinen lasten lääketutkimuskeskus PeeTU Tampereelle – kiitos lahjoitusten

Suomen ensimmäinen lasten lääketutkimuskeskus PeeTU Tampereelle – kiitos lahjoitusten

Lasten kliininen lääketutkimuskeskus PeeTU perustettiin vuoden 2017 alussa Tampereelle. Tutkimuskeskus on ainut laatuaan Suomessa ja sen toiminta käynnistyi juuri lahjoitusten ansiosta.

−Aiemmin hoito on perustunut siihen, että aikuisilla tehdyistä lääketutkimuksista on vedetty johtopäätökset lääkkeiden sopivuudesta lapsipotilaille. Lasten lääketutkimuskeskuksen tavoitteena on, että lapsia hoidettaisiin lääkkein, jotka ovat mahdollisimman hyviä, turvallisia ja juuri lapselle tutkitusti sopivia, Taysin lastenklinikan tutkijalääkäri, lastentautien erikoislääkäri Sauli Palmu kertoo.

Lasten lääketutkimuksen merkitykseen on viimeisen vuosikymmenen aikana kiinnitetty huomiota myös EU-tasolla. Tutkimuksia on Palmun mukaan tärkeää tehdä, sillä vain tutkimuksen avulla uusia hoitomenetelmiä ja -keinoja saadaan käyttöön.

−Voidaan sanoa, että ilman lahjoitusvaroja ei Tampereella lasten lääketutkimuskeskusta olisi. Nyt Taysin lastenklinikalla mahdollistunut tutkimus ja sen tulokset ovat sellaisia, että niistä hyötyvät koko maailman lapsiväki, Palmu jatkaa.

Pienistä puroista syntyy suuri joki

Lahjoitukset mahdollistavat monien tutkimushankkeiden käynnistämisen ja siten uusien hoitomenetelmien käyttöön ottamisen jopa vuosia aiemmin, kuin mitä ilman lahjoituksia olisi mahdollista.

Palmulla on mielessä ranskalaiskirjailija Antoine de Saint-Exupéryn kuuluisan Pikku prinssi -pienoisromaanin sivuilta löytyvä oivallus, joissa muistutetaan meidän aikuistenkin olleen joskus lapsia, vaikka vain harva sen muistaa.

−Vietämme aikaa lasten kanssa ja huolehdimme heistä, mutta emme välttämättä muista, millaista oli olla lapsi. Koska lapsi ei ole pieni aikuinen, tarvitsee hän tutkitun ja juuri lapselle sopivan hoidon. Siksi ennen kaikkea haluankin sanoa kiitos lahjoittajille, jotka lasten lääketutkimuskeskuksen toiminnan Tampereella mahdollistavat, Palmu toteaa.

Jokainen pienikin lahjoitus on tärkeä, painottaa myös Kurppa, joka on nähnyt läheltä, mitä kaikkea hyvää lahjoitusten ansiosta on pystytty saavuttamaan.

−PeeTU:n perustaminen Tampereelle on oiva esimerkki siitä, kuinka pienistä puroista syntyy suuri joki.

Lue lisää PeeTU:n toiminnasta

https://taystuki.fi/uutta-toivoa-lapsille-joita-tavanomaiset-laakkeet-eivat-auta/

Katso myös video

https://youtu.be/QomZWek9gu8